Wednesday, October 27, 2010

Saya Suka TYPOGRAPHY!

Typography adalah antara perkara yang amat saya suka didalam senireka ini. Ia adalah salah satu elemen yang amat penting didalam bidang pengiklanan.Typography memainkan peranan terhadap sesuatu iklan ataupun rekaan.

Sesetengah mukataip dapat menterjemahkan secara terus mengenai apa yang ingin disampaikan tanpa perlu membaca keseluruhan teks. Saya akan menulis satu entri khas mengenai mukataip jika ada kelapangan kelak.

Disini ingin saya paparkan rekaan berkaitan dengan Typography.

Bulan lepas saya ada menerima satu tugasan dimana saya perlu merekacipta plat nama,yang mana ianya menggantikan plat nombor kereta untuk klien yang akan melangsungkan perkahwinan (telahpun berlangsung). Klien meminta agar saya merekacipta Typography berdasarkan nama mereka dengan tema cinta.

Jadi.........
inilah hasilnya
Sememangnya saya sangat berminat dengan TYPOGRAPHY dan sungguh kagum dengan para designer yang telah mencipta berpuluh ribu jenis FONT dan telah digunapakai dalam pelbagai perkara dan bertahun lamanya.Dengan rasa keterujaan itu saya juga telah mencipta "Custom FONT" saya sendiri beberapa tahun yang lalu tetapi masih belum lengkap sepenuhnya.

Inilah ciptaan saya...Selain dari ciptaan diatas, saya juga pernah merekacipta Hiroglif dalam lingkungan tahun 2006. Pada asalnya ia dicipta untuk projek ONLINE GAME : SHADO TRIBE dimana saya bekerjasama dengan seorang rakan saya yang merupakan seorang PROGRAMMER. Selain mencipta FONT saya juga mencipta karekter bagi ONLINE GAME tersebut dan juga merekacipta bahasa sendiri, tetapi malangnya hajat kami tidak kesampaian kerana masing-masing begitu sibuk dengan kerja dan kami pula sudah bekerja di syarikat yang berlainan. Maka terkuburlah hasrat untuk menghasilkan ONLINE MMORPG SHADO TRIBE. Semua "Artwork" masih lagi dalam simpanan saya dan tidak pernah saya paparkan dimana-mana laman web.

Inilah dia Shado Gliphs rekaan saya...

Entri Berkaitan

Saya Suka TYPOGRAPHY!
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.

2 Komen

Tulis Komen
avatar
Anonymous
November 26, 2010 at 4:37 PM

xleh donload ke font ni?..lawa lah..huhu

Reply
avatar
November 28, 2010 at 7:54 PM

insya Allah kalau ada masa untuk membuat menjadikannya FONT.. akan diuploadkan untuk kegunaan semua.. tapi kena belajar guna software buat font dulu la sebab saya tak pernah buat lagi.. ada idea??

Reply

Para PEMBACA