Thursday, March 24, 2011

Segmen Baru : Apa Nama FONT?

Saya bukanlah "Master of Font" (Pakar Mukataip), tetapi segmen ini saya wujudkan untuk berkongsi info bersama semua pelawat mengenai font disamping membantu meningkatkan memori saya dalam mengingati berpuluh ribu nama-nama font yang telah direka oleh ramai designer hebat. Tidak keterlaluan jika saya katakan Font Designers adalah antara artis yang patut dikagumi kerana atas sumbangan mereka inilah yang telah mempermudahkan designer lain untuk menghasilkan pelbagai design berbentuk informatif.

Nama-nama seperti Max Miedinger,Claude Garamond,Paul Renner,Hermann Zapf,Ed Benguiat & Rudolf Koch adalah antara artis yang telah memberi sumbangan dalam memperkayakan satu cabang seni yang juga dikenali sebagai Typography..

Jadi sebagai entri pertama untuk segmen Apa Nama Font? ini.. mari kita kenalpasti font yang terdapat pada poster "MARS NEED MOMS".





Rujukan Font

Futura Xblk : http://www.freedownloadablefonts.net/fontswebsite/ShowFont.aspx?FontID=11994
Walt Disney : http://www.urbanfonts.com/fonts/Walt_Disney.htm
Agency Gothic Bold : http://new.myfonts.com/fonts/castletype/agency-gothic-ct/agency-gothic-bold/
Agency FB Compressed Light : http://bit.ly/ihdKI9
Eurostile MN Extended Bold : http://new.myfonts.com/fonts/itfmecanorma/eurostile/extended-bold/

*Font yang dikenalpasti dipilih dari font yang paling hampir dengan font yg digunakan didalam design ini. Tidak semestinya font itu tepat.

[ My Google Keywords : font used in Mars Need Moms movie poster ]

Entri Berkaitan

Segmen Baru : Apa Nama FONT?
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.

5 Komen

Tulis Komen
avatar
March 24, 2011 at 11:34 PM

yeah bagus2 org lain review pasal movie.. ko review pasal design & font..
clap clap clap.. thumbs up

Reply
avatar
March 25, 2011 at 12:26 AM

mekasih TT.. nanti dah cekap.. senang nak jawab soklan kat forum,, hehehe

Reply
avatar
Si Merahati
March 25, 2011 at 1:09 AM

terbaek~ clap clap clap

Reply
avatar
March 25, 2011 at 1:15 AM

good.. dari blog theme yg lama dulu lgi aku prasan ko mmg sorg designer yg ada passion bab2 font ni.. & kreativiti ko pada font mmg terbaek..(kalo aku mmg lemah bab font huhuhu..)

kat sini aku bukan TT.. ko laa TT weyy.. ;)

Reply
avatar
March 25, 2011 at 2:09 AM

Si Merahati : Thanks menepuk tangan..
Vectorism : Huhuhu TT tu shortcut.. nak taip Vectorism panjang le plak..mmg aku ada passion bab2 font ni but aku ada masalah nak ingat nama2 font yg beribu2 tu.. even font yg biasa pakai pun selalu lupa.. ni salah satu cara nak ingat balik le ni.. hehehe

Reply

Para PEMBACA