Monday, February 27, 2012

[ TUTORIAL ] : Cara menggunakan Photoshop Action

Mungkin ramai dikalangan anda yang biasa menggunakan Photoshop tetapi tidak sedar akan kewujudan Photoshop Action. Kepada yang sudah tahu dan mahir menggunakan Action.. Tahniah CC ucapkan. Kepada mereka yang masih tidak tahu apa itu Photoshop Action disini CC terangkan serba sedikit tentang photoshop action.

Photoshop action adalah satu plug-in dimana langkah-langkah untuk penghasilan sesuatu efek telah di simpan(save) kedalam satu file action (*.atn). Ianya sangat berguna dan sangat menjimatkan masa sekiranya anda mahu meng-edit banyak gambar dan menggunakan effect yang sama berulang kali.

Disini akan CC tutor-kan bagaimana cara menggunakan photoshop action dan untuk tutorial ini CC akan merujuk kepada bagaimana menghasilkan effect Retro seperti dalam entri CC mengenai Efek Foto Retro menggunakan Photoshop Action.

Mari kita mulakan...

*Mula-mula muat-turun (download) photoshop action efek instagram dari dbox.tumblr
kemudian scroll kebawah dan cari butang download..

LANGKAH 1 : Buka file yang ingin ada edit.LANGKAH 2 : Klik menu WIndow dan kemudian pilih menu Actions
LANGKAH 3 : Setelah itu klik pada Panel Option dan pilih Load Action


LANGKAH 4 : Load file action yang anda download sebentar tadi


LANGKAH 5 : Setelah itu pilih file action yang baru di-load dan klik pada butang arrow untuk melihat paparan keseluruhan action yang terdapat dalam pakej ini.LANGKAH 6 : Anda boleh memilih sebarang effect action yang terdapat dalam pakej ini, CC memilih effect Nashville untuk tutorial ini bagi memaparkan effect retro pada gambar. Klik pada action Nashville dan kemudian klik button "play" dibawah panel.LANGKAH 7 : Efek Retro TERHASIL dengan beberapa klik!!untuk paparan gambar yang lebih jelas CC sarankan supaya anda mendownload tutorial ini di sini.

Selamat Mencuba. :)

[ My Google Keyword ] : Apa itu photoshop action dan cara menggunakan photoshop action

Entri Berkaitan

[ TUTORIAL ] : Cara menggunakan Photoshop Action
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.

2 Komen

Tulis Komen
avatar
March 3, 2012 at 8:20 PM

Always the best from CC. Terbaek dan Trimass!~

Reply

Para PEMBACA